Advocatenkantoor Jef Vermassen,
een gevestigde waarde sinds jaren

Jef Vermassen

  • Doctor in de rechten (KU Leuven 1971)
  • Licentiaat. in het notariaat (KU Leuven 1971)
  • Licentiaat in de criminologische wetenschappen (KU Leuven 1973)
  • Advocaat bij de balie te Dendermonde sinds
    8 oktober 1971
  • Opgenomen op het tableau van de Orde van Advocaten sinds 12 september 1975
  • Praktijklector aan de KU Leuven gedurende een periode van 5 jaar. Materie: strafrecht en strafprocesrecht
  • Plaatsvervangend politierechter te Aalst gedurende een 30-tal jaar
  • Gewezen lid van de Orde van Advocaten te Dendermonde en gewezen plaatsvervanger bij de Tuchtraad voor Advocaten

Vlaanderens bekendste strafpleiter

Jef Vermassen verwierf bekendheid in Vlaanderen door de verdediging van verdachten en slachtoffers in allerlei delicate en moeilijke moordzaken.

Een van zijn eerste rechtszaken met grote publieke interesse betrof de verdediging van Freddy Horion, waar hij sterk pleitte tegen de doodstraf.

Over heel zijn beroepsloopbaan bekwam hij 16 vrijspraken van beschuldigden voor het hof van assisen.

Na de eeuwwisseling verdedigde hij onder meer:

  • de Belgische natuurlijke vader van Baby D.
  • de ouders van Luna Drowart bij de moord op Oulematou Niangadou en Luna Drowart.
  • de familie Demoor bij de doodslag op Guido Demoor.

Hij pleitte voor de familie van Els Van Doren, burgerlijke partij in de assisenzaak van de parachutemoord. Hij verdedigde de familie van Annick Van Uytsel in de Zaak-Janssen, alsook de ouders van twee vermoorde baby’s bij de steekpartij die Kim De Gelder aanrichtte in Sint-Gillis-bij-Dendermonde alsook voor de familie van mevrouw Elza Van Raemdonck die hij voordien had vermoord in Vrasene.

Ingewikkelde juridische zaken bekijkt hij door een eenvoudige bril en legt hij helder uit. Om die reden is hij een vaak gevraagde commentator op de radio en televisie in België en Nederland.

Jef Vermassen is meer dan alleen maar advocaat. Hierbij enkele vermeldenswaardige aspecten:

  • Laureaat VRG-Alumniprijs KU Leuven 2004: Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een oud-student van de Leuvense rechtsfaculteit die zich maatschappelijk bijzonder onderscheiden heeft. Hij wordt gelauwerd omdat hij heeft meegewerkt aan de uitstraling van de KU Leuven en meer in het bijzonder van de rechtsfaculteit. De prijs werd hem voornamelijk toegekend voor de klare en duidelijke manier waarop hij het recht overbrengt naar de gewone burger toe.
  • Lid van de Raad van Bestuur van vzw LEIF (LevensEinde InformatieForum): LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt vooropstaat.
  • Ex-voorzitter en huidig peter van de vzw Child Soldiers Oeganda. Een paar duizend ex-kindsoldaten werden door de vzw opgevangen na hun ontsnapping uit het opstandelingenleger in Oeganda en werden begeleid bij hun terugkeer naar de Oegandese samenleving.
  • Peter van de vzw Bollé Bollé die ondersteuning biedt aan een meisjesschool te Igunga (Tanzania). Hier studeren een 800-tal jonge meisjes waarvan de meeste intern zijn.
  • Medeauteur van het boek Het Gerechtelijk Onderzoek onder leiding van gewezen onderzoeksrechter Paul Gevaert.
  • Auteur van het boek Moordenaars en hun motieven (2004). Dit boek werd al meer dan 110.000 maal verkocht, wordt nog steeds herdrukt en telt al meer dan 20 herdrukken.
  • Ereburger van de gemeente Lede sinds 31 augustus 2018.
  • Daarnaast verrichtte hij onderzoek naar moord in Vlaanderen en Brussel. Op basis van ruim 1200 zaken verzamelde hij heel wat statistisch studiemateriaal. In oktober 2004 bracht hij het boek ‘Moordenaars en hun motieven’ uit, waarin hij onderzoek deed naar de hedendaagse motieven voor moord. Het boek werd een bestseller. In 2017 bracht hij het boek ‘Meester, ik heb geen tranen meer’ uit.
  • Auteur van het boek Meester, ik heb geen tranen meer (2017). Het boek werd al 30.000 maal verkocht.

Moordenaars en hun motieven

In elke mens schuilt helaas een potentiële moordenaar. Levensdelicten worden als beestachtig ervaren, maar doorgaans doden dieren geen soortgenoten. Alleen mensen en sommige mensapen zijn ertoe in staat. In Moordenaars en hun motieven. Monsters of mensen? vertelt strafpleiter Jef Vermassen het onthutsende verhaal van de menselijke wreedheid in al haar facetten.

Moordenaars zijn en blijven mensen, hoe monsterachtig hun daden ook lijken. Ze komen uit alle rangen en standen. Jef Vermassen toont de vele gezichten van moord, van partnerdoding tot genocide. Hij ontleedt zo nauwkeurig mogelijk de motieven van moordenaars. Voortdurend stelt hij zich de vraag naar het waarom van hun soms zo onbegrijpelijke daden.

Jef Vermassen schrijft zoals hij pleit: met gedrevenheid. Die eigenschap vormt de kern van zijn engagement als strafpleiter-criminoloog en maakt van “Moordenaars en hun motieven” een even ontluisterend, moedig als belangrijk boek. Moordenaars en hun motieven zal niemand onbewogen laten.

De opbrengst van dit boek gaat naar sociale projecten in binnen- en buitenland.

Meester, ik heb geen tranen meer
Het onbekende en miskende leed van slachtoffers

Meer dan 110.000 keer ging het boek ‘Moordenaars en hun motieven’ (2004) van Jef Vermassen over de toonbank. Het was lang wachten op een opvolger, maar die mag er dan ook zijn. Vlaanderens bekendste strafpleiter schreef deze keer een meeslepend en imposant werk over slachtoffers. Vermassen wil de stem zijn van al wie rouwt en wie lijdt.

Van misbruikte kinderen en verminkte slachtoffers, tot de families van vermoorde en verongelukte mensen. Hoe verwerken zij hun trauma? Hoe verloopt een rouwproces? Welke ijkpunten kunnen rouw minder of meer rauw maken? Wat met woede en wrok?

Seriemoordenaars

Op dit ogenblik werkt Mr. Vermassen aan een boek over seriemoord. Tal van internationaal gekende seriemoordenaars worden doorgelicht. Meer specifiek wordt veel aandacht besteed aan seriemoorden in België en Nederland. Hij pleitte zelf in een 7-tal seriemoordzaken voor het hof van assisen. Die ervaring en de wetenschappelijke kennis die hij opdeed wil hij delen met het grote publiek.

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.